torsdag, november 10, 2011

Allmänbildning: Matematiklektion

Det cirkulerar en omröstningsfråga på internet, nämligen följande:
40+40*0+1 = ?

Om man nu låter bli att se detta som en demokratisk fråga, utan bryr sig om hur en matematiker ser på det numeriska uttrycket ifråga (vilket kan vara bra om du vill bli matematiker själv, eller åtminstone ha en gnutta chans att begripa hur i hela världen de tänker egentligen) ...

... då är det viktig att veta att det finns en prioriteringsskala för de olika räknesätten, som avgör vad som ska räknas ut först. Eller annorlunda uttryckt: hur de olika talen binds samman av de övriga tecknen i uttrycket. (Ett numeriskt uttryck är utskriften av hur man ska utföra en beräkning.)

Här kommer det för stunden viktigaste ur prioriteringsskalan:

Om det finns parenteser i uttrycket ska det som står innanför räknas ut innan man utför beräkningarna som står utanför parentesen.

I nästa steg räknar man alla multiplikationer* och divisioner* - d.v.s. x*y och x/y behandlas som om de stod inom parentes (om inga parenteser visar på något annat). (*Gånger, delat med.)

Först därefter kan man börja addera* och subtrahera*. (*Plussa och dra ifrån.)

I vårt exempel får vi alltså då: 40+40*0+1=40+0+1=40+1=41

Om du slår in talen och räknetecknen ett efter ett på en räknedosa, utan hänsyn till reglerna för att tolka matematiska uttryck, kommer du att få fel svar: 1
Detsamma gäller förstås om du räknar i huvudet på samma sätt.

Men för att det numeriska uttrycket ska stämma med det svaret ska det skrivas (40+40)*0+1

Lurigt, javisst, men annars skulle det inte heller blivit ett omdiskuterat viralt internetfenomen ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar